James Mcteigue tarafından yönetilen ve 2006 yılında gösterime girip gözlerimizi şenlendiren bir çizgi roman uyarlaması olan “V for Vendetta” filmi, bize 2020’lerin sonlarında ezici bir İngiltere hükümetinin adaletsizliğine karşı bir isyan olduğunu gösteriyor.
James McTeigue, bireysellik fikrini ve zorla uygunluğa karşı isyanı yan yana koymak için V for Vendetta filmindeki sembolizmini kullanır. Film boyunca, ana karakter “V”, hükümetin kendileri üzerindeki kontrol miktarından giderek daha fazla büyüyen vatandaşların desteğini topluyor ve iktidara karşı artan bir düşmanlıktan faydalanıyor. Evvüet toplu isyan! Ve bu isyanı, takipçilerinden kimliğini gizlemek ve insanların kişisel kimliklerini korumalarını sağlamak için “V” maskesi kullanarak yapıyor.
Sonuçta, bu isimsiz isyan yöntemi, insanların gerçek duygularını dile getirmelerine ve
söz konusu adalet anlayışına karşı isyan etmelerine ve karşı durmalarını sağlıyor.
Adaletsizliğe Karşı İsyan!
İnsan vücudunun çeşitli salgınlarda hayatta kalma kabiliyeti hakkındaki bilgilerini ilerletmek için hükümet tarafından yasadışı genetik testlerin kurbanı olan “V” aynı zamanda işkenceden kurtulabilen tek kişidir. Ve sırada intikam vardır haliyle. Ülkesine adalet getirmeye, halkın özgürlüğü için savaşmaya ve hükümetin adaletsizliğini devirmeye yemin etmiştir bir kere…
Unnutmadan, Filmin sembolizmden yararlandığını söylemiştik ve bu bağlamda kullanılan en önemli sembol V’nin maskesidir. Bunun amacı V’ye bir kimlik vermemek, yalnızca onu “sembol” yapmaktır. “V” herkesle ilgilidir, o herkestir tek bir kişi değil! ve kısa sürede Halkın sembolü haline gelmiştir. Ayrıca maske tasarımı kökenleri nedeniyle muhalefet ve isyanı temsil etmektedir, 5 Kasım 1606’da İngiliz Parlamentosunu havaya uçurmaya teşebbüs ettiği bilinen Guy Fawkes’den esinlenilerek modellenmiştir.
“Bu maskenin altında etten fazlası var. Bu maskenin altında bir fikir var ve fikirler kurşun geçirmez!”