Serinin ilk yazısında oyun ve video seyretmekten kendini alamayan iki arkadaşımdan bahsetmiş, metinleri okumaya neden eğilimli olmadığımız saptamasıyla, okumanın faydalı sebeplerini anlatmaya başlamıştık.
O zaman bir çay alın da ikinci bölüme geçelim.
NASIL OKUMAMI GELİŞTİREBİLİRİM?
Peki nasıl okumamı geliştirebilirim burada asıl soru olmalı.
Nasıl geliştirebilirim 1-Okumaktan sıkılıyorsan bunu farketmeli, sonra kendini motive edecek yöntemler bulmalısın.
Kitap okumayı geliştirirken en sık rastlanan problem METİNDEN SIKILMAK.
“Sıkılma”dan kurtulmak için:
Sıkılma1. Yorgun zihin verimsizdir, çabuk sıkılırsınız. Yorgun olduğunuz, fiziksel aktiviteden geldiğiniz gece geç, yemekten sonraki saatleri tercih etmeyin.
Zihninizin açık olduğu anlar olmalı ama bu anlar bir gün içinde onlarca defa gelecektir.
Sıkılma2. Hep aynı yerde okumak sıkacaktır, dışarıda yeni ortamlarda veya evde kendinize yeni yaratacağınız oturma ve uzun oturuşlarda yapabilirsiniz.
Sıkılma3. Gürültü sizi konsantre zorluğu arttıracağı için sıkacaktır. Gürültüsüz bir yer tercih edin, yeni okuma alışkanlığı geliştirmeye başladığınızda.
Ne kadar zaman sonra yeniliği üzerinizden atacaksınız bunun için şöyle hedefler koyabilirsiniz. “Bir ay sonra günde 30 dakikaya ulaşacağım, her gün” gibi.
Mesela hedefinize ulaştıktan sonra sözsüz müzik ekleyebilirsiniz.
Sıkılma4. Kendi amacınız doğrultusunda ilginizi çeken konularda kitapları seçerseniz, içerikten sıkılmazsınız.
Sıkılma5. Metni okurken olayları, durumları anlamak için hayal gücünüze bırakabilecek kadar dimağınızı boşaltmanız, okurken içinizdeki fısıltınıza lezzet katacak bir düşünüş biçimidir.
İçinizden kendi kendinize konuşmanız, kitabı okurken aklınızdan farklı şeylerin geçerek okuduklarınızla ilişki kurması normaldir. Deli değilsiniz sadece yeni okursanız bu durumu düzenlemeniz gerekebilir ve hayal gücünüze dingince bırakmanız.
Nasıl geliştirebilirim 2-Konsantrenin iyi olduğu enerjinin yüksek olduğu ve beyninin iyi çalıştığı anlarda oku
Nasıl geliştirebilirim 3-Kendini okumaya küçük parçalarla alıştır. Mesela ilk gün tek bir metin , tek bir sayfa oku. Uzun süre böyle yap sadece alışkanlık kazanmaya çalış. 2-3 hafta sonra daha uzun okumaya başla.
Nasıl geliştirebilirim 4– Kendine zaman ver, başkalarıyla aynı sayfa hızında okumayı bekleme. Önce yavaş yavaş oku. Sadece okuma alışkanlığı kazanmayı bırakmamaya devam etmen gerekiyor.
Nasıl geliştirebilirim 5-Uzun metinleri anlamak veya anlayarak ders çalışmak için sesli okuma tekniğini deneyebilirsin. 10 dakika ile başlayabilirsin. Sonra daha uzun süreli okumalar yapabilirsin.
Nasıl geliştirebilirim 6-Karmaşık metinleri veya kitap sayfalarındaki yazıları anlamak için kendi sesini kaydedip bunu sürekli dinleyerek “Kendini Dinleme” tekniği ile ders çalışmayı bile deneyebilirsin.
Gelecek yazılarımda bu konuyu yeniden ele almaya çalışacağım ama şimdilik yöntemler bu kadar.
NE YAPMAMALIYIM?
Bu yazıda videolardan birşey öğrenemeyeceğinizi söylemeye çalışmıyorum.
Faydalı pek çok video var. Online eğitim veren portallar var, sertifikasyonlar var.
Metin okumanız saat ve adet olarak olmasa da video izlemenizle eşit hissettiğiniz seviyede olmalı veya kitap okumanız video izlemenizden az kalmamalı.
Okuma hammalı olmamız gerektiğini de söylemiyorum. BİBLİYOMAN veya bilgi yükü olup üretimi olmayan insan OLMAYALIM aman ha.
Hayatı deneyimlemeden sadece kitaplara ya da ağırlıklı kitaplara gömülmeyi de önermiyorum. Sizin gerçekleriniz ve istekleriniz miktarınca yaşamınıza bütün deneyimleri alın.
Ama kitap okumak şarttır, bir yılda belli adette kitap okuyabilmek, akademik bir metni hızlı tarayıp anlayabilmek toplumumuzda her bireyin hedeflemesinde sakıncası olmayan kişisel bir tercih olmalıdır diye düşünüyorum.
Son olarak alışkanlığınız iyi düzeye geldiğinde daha dikkatli kitap seçin, herşeyi de okumayın.
Detaylı okumanın da faydaları var, buna da başka bir blog makalesinde değineceğim.
Ama şunu söylüyorum CİDDİ OLARAK OKUMAYI ELE ALMALI, DAHA ÇOK OKUMALI, OKUDUĞUMUZU ANLAMALI! ANLADIĞIMIZI ANLATABİLMELİYİZ.