Çoğumuz PC oyunu olarak Warhammer diye bir isimle karşılaşmışızdır. Efendim bu dünya aslında Minyatür Savaş Oyunları adı altında karasal ordu yönetimini ortaçağ silahlarının fantastik evreninde birleştiren bir masa oyunundan yola çıkılarak geliştirilmiştir; öyle başlamıştır.
Warhammer ya da Warhammer Fantasy, Games Workshop firması tarafından 1980’li yılların başlarında üretilmiş bir fantezi setidir. Bu setlerden en çok bilinenleri Warhammer Fantasy Battles, Warhammer Fantast Roleplay ve bilim kurgu ağırlıklı olan Warhammer 40K’dır.
Peki burada Warhammer dünyasında size uygun bir oyun deneyimi, eğlence veya türlü amaçlarınıza veya ihtiyaçlarınıza uygun bir durum var mı diye değerlendirmek için masaya yatırdık.
Sorularınızı duyar gibi oluyorum. Ne kadar bütçe ayıracağım, hangi ırkı seçeyim, Türkiye’de bu uğraş ne durumda, klüpler nasıl yerler ve ne sıklıkta toplanıyorlar, büyük şehirler dışında oyunu bilen insanlar nasıl ulaşabilirim.
Minyatür savaş oyununu oynamak için büyükçe bir masaya (kantin veya internet kafedeki masa, etüt odası, çalışma masanız, yemek masası, yerler ve bu oyunların klüpleri gibi çalışan cafelerdeki özel masalar olabilir) ve minyatürlere ihtiyacınız var.
Ekstra olarak çok sayıda zar, kalem kağıt, cetvel ve ceptelefonunuza indireceğiniz Warscroll vb gerekcek ordularınızdaki ünitelerin özelliklerini savaşta uygulamak için.
(Çok kasılırsanız kendiniz bile kural yazabilirsiniz ama bunun çok zor olacağını ve adil bir oyun olması için çok çalışmanız gerektiğinizi ve eldeki hazır materyalleri kolayca kullanmanın daha pratik olacağını belirtmek lazım)
Bir diğer durum da satın alacağınız minyatürlerin maket halinde elinize ulaşacağı. Bu maket parçalarını birleştirmeli, düzgün bir şekilde çpaklarından arındırıp yapıştırmalısınız. Daha sonra da keyfinize göre boyayabilirsiniz. (boyamadan da oynanabilir ama boyalı olanları gördüğünüzde raconu anlayıp gaza geleceğinizi garanti ediyorum)
Bu haliyle deneyim, modelcilik, kolleksiyonculuk, minyatür savaş oyuncuuluğu ve fantastik hikaye okurluğu ve sonrasında, matematik, düşgücümsel yaratıcılık, askeri strateji bilgisi vb devam edip gelişiyor. Önemli olan bu derinlikte bir oyuna sizin hangi bakışla ve tercihlerle yaklaştığınız ki bu da kimseyi ilgilendirmez. İstediğiniz deneyimi siz belirleyebiliyorsunuz. Zira sadece hikayesini takip edip boyamasını yaparak zaman geçiren 50 yaş üstü abilere de rastlayabilrsiniz.
En popüler 40k’ya göre oynanış daha sadeleştirilmiş ve orduları ırklara takılmadan kombine etmek serbest. Hikayesi ve lore meraklılarına geçmişi var.
Age Of Sigmar Irkları ve Irkalara ait Ordular
Age Of Sigmar Genel Oynanış Videosu
1.2 Warhammer 40.000 (40K) Dünyası
1.3 Kill Team
1.4 Diğer Kutulu FRP Oyunları
2- Warhammer Temalı Dijital Oyunlar
2.1 Stratejik Warhammer Oyunları
Total War Warhammer 1 ve Total War Warhammer 2 : Aslında bu iki oyun birbirini tamamlayan DLC’ler gibi düşünebilirsiniz. Denemek için öncde sadece birincisini alın ,yeterlidir derim (Tur tabanlı)
2.2 Aksiyon Warhammer Oyunları
2.3 ARPG Warhammer Oyunları
Warhammer ChaosBane (Yolda)
2.4 Diğer Oyunlar
Yukarıdaki oyunları siz şöyle bir inceleye dururken, biz de hangisiyle ne yapabileceğinizi ve sorularınızı cevaplayacak yeni yazıların araştırmalarına devam edelim.
Aşağıdaki videoda Warhammer 40k ‘nın oyun tarihçesini bulabilirsiniz.
Bu yazıda geçen Warhammer, Warhammer 40K, Warhammer Fantasy ve alakalı bazı terimler Games Workshop, Ltd. tarafından lisanslıdır.